Η εκδήλωση της Ταξικής Πορείας και των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών στη Σφεντόνα


Με ένα απάνθισμα τραγουδιών που αναφέρονταν στην εργατική τάξη, υποδέχονταν οι οικοδεσπότες τους συναγωνιστές και τους φίλους που ερχόντουσαν να συμμετάσχουν στην εκδήλωση της Ταξικής Πορείας και των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών με θέμα «Η εργατική τάξη και το κομμουνιστικό κίνημα στην χώρα μας» το Σάββατο 28/4.

Η εκδήλωση, που την παρακολούθησαν αρκετές δεκάδες συναγωνιστών και φίλων, ξεκίνησε με μια μικρή αλλά ενδιαφέρουσα παρουσίαση διαφανειών από σταθμούς του εργατικού κινήματος στην μακρά διαδρομή του από τη δημιουργία του πρώτου σωματείου στα 1879 έως σήμερα.

Ακολούθησαν δύο τοποθετήσεις με ιστορικές και πολιτικές αναφορές στη σχέση του εργατικού κινήματος με τις κομμουνιστικές ιδέες.

Αρχικά, η συναγωνίστρια Δήμητρα Βαρνάβα, μέλος της Ταξικής Πορείας, αναφέρθηκε σε μια εκτεταμένη και άκρως σημαντική περίοδο του εργατικού κινήματος, από τα πρώτα του σκιρτήματα έως τα μέσα της δεκαετίας του 1950 που ξεκινούν ανατροπές στο κομμουνιστικό κίνημα, τέτοιες που θα επηρεάσουν σε αρνητική κατεύθυνση και την πορεία του εργατικού κινήματος.


Στην συνέχεια ο Τάσος Σαπουνάς, μέλος των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών, αναφέρθηκε στην περίοδο που η ρεβιζιονιστική κυριαρχία επιδρά αρνητικά στο εργατικό κίνημα στη χώρα μας, αλλά και στις προσπάθειες που γίνονται για την ανακοπή αυτή της πορείας ήττας. Για να καταλήξει στο που βρίσκεται σήμερα το εργατικό κίνημα αλλά και στο τι πρέπει να παλευτεί από δω και πέρα.

Τις κατά γενική ομολογία πλούσιες εισηγήσεις των δύο ομιλητών, ακολούθησαν λίγες αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση.

Η εκδήλωση έκλεισε με το κάλεσμα στην πρωτομαγιάτικη διαδήλωση και με μια κρυφή υπόσχεση: «ο δρόμος» που επιχειρήσαμε ν’ ανοίξουμε ώστε να γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε την πορεία του εργατικού κινήματος και την άρρηκτη σχέση που αυτό διαμόρφωσε με το κομμουνιστικό κίνημα, όχι μόνο πρέπει να παραμείνει ανοιχτός, αλλά αξίζει να περπατηθεί μέσα από την αναβάθμιση της συμμετοχής μας στην ταξική πάλη και στη σύνδεση με την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους στον τόπο μας..