Τετάρτη 23/11 | Βιβλιοπαρουσίαση "Ουκρανία. Ο πόλεμος δεν ξεκίνησε χθές, δεν θα τελειώσει αυριο"


Οι εδόσεις "εκτός των τειχών" και η Σφεντόνα σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλη Σαμαρά "Ουκρανία. Ο πόλεμος δεν ξεκίνησε χθές, δεν θα τελειώσει αυριο".

Το τελευταίο βιβλίο του Β. Σαμαρα εξετάζει το ζήτημα «Ουκρανία» με την πολύπλευρη προσέγγιση που του αρμόζει. Οι αναγκαίες ιστορικές αναφορές, η εξέταση των τεκτενόμενων στο πεδίο των μαχών μέχρι και τη στιγμή που γραφόταν αυτό το βιβλίο, η ερμηνεία των κινήσεων αλλά και των επιδιώξεων κάθε παίκτη στην παγκόσμια σκακιέρα, συνθέτουν τα στοιχεία ώστε ο αναγνώστης να λάβει την εικόνα της μέχρι τώρα κατάστασης αλλά και των δυναμικών και των αλληλοεμπλεκόμενων και πολυσύνθετων παραμέτρων που καθορίζουν τις κινήσεις των δυνάμεων σε κάθε μέρος του πλανήτη. Σε μία περίοδο όπου η συζήτηση για τη χρήση πυρηνικών όπλων έχει μπει στην ημερήσια διάταξη και οι πολεμικές ιαχές δίνουν και παίρνουν, ο κίνδυνος για τους λαούς του κόσμου αυξάνεται σε βαθμό πρωτόγνωρα επικύνδινο. Σε αυτά τα πλαίσια το βιβλίο αποτελεί μία σημαντική συνεισφορά στην προσπάθεια ερμηνείας του κόσμου αλλά και στο τι έχουν να αντιμετωπίσουν οι λαοί. Εντέλει, πώς, με τι προτάγματα και απέναντι σε ποιούς πρέπει να συγκροτηθεί η πάλη τους.

Θα μιλήσουν οι:

- Βασίλης Σαμαράς (συγγραφέας)

- Τάσος Σαπουνάς




Παρασκευή 11/11 | Βιβλιοπαρουσίαση "200+1 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ"

 Οι εκδόσεις "Εκτός των τειχών" και ο χώρος νεολαίας και πολιτισμού "Σφεντόνα" σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Μάνου και Γρηγόρη Ανδρεάτου "200+1 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ"

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:
  • Γιάννης Χατζής, συνταξιούχος/καραγκιοζοπαίκτης
  • Σταματόπουλος Δημήτρης, καθηγητής ιστορίας στο ΠΑΜΑΚ
  • Θα παρεβρεθούν και θα εισηγηθούν επίσης οι δύο συγγραφείς

«Ο λαός όμως, γιαν να μπορέσει να τιμήσει τα κομμάτια της ιστορίας και της επαναστατικής παράδοσης που του ανήκουν και δεν ανήκουν στην αστική τάξη -αυτή είναι η έννοια της γιορτής από τη σκοπιά της λαϊκής υπόθεσης- πρέπει να γίνει δημιουργός ιστορίας, να επιχειρήσει ξανά ως υποκείμενο και αντικείμενο της δικής του εξιστόρισης...»