ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΑΛ ΕΡΕΝ


Διαβάστε την ιστορία του Ερντάλ Ερέν στο άρθρο του Αθέατου Κόσμου,
καθώς και την προσπάθεια της καπηλείας από την κυβέρνση Ερντογάν:
 


Το νεκροταφείο στο Καρσίκαγια στα περίχωρατης Άγκυρας, το μεγαλύτερο της τουρκικής πρωτεύουσας, σε μια περιοχή με πράσινους, χαμηλούς λόφους, άρχισε να λειτουργεί στα χίλια εννιακόσια εβδομήντα. 
Απότ ην είσοδο Β, και διασχίζοντας την δημοσιά ανάμεσα σε ακακίες και κυπαρίσσια, ο υποψιασμένος επισκέπτης δεν θα δυσκολευτεί να βρεθεί ανάμεσα σε μια συστάδα μικρών σε έκταση, φτωχικών τάφων, που κρύβουν μέσα τους, μια σκληρή περίοδο της σύγχρονης Τουρκίας. Στο τμήμα αυτό του νεκροταφείου, οι στρατιωτικές και κρατικές αρχές έθαβαν στα γρήγορα και μυστικά τους εκτελεσμένους και δολοφονημένους νέους επαναστάτες, στα πρώτα χρόνια της δικτατορίας του Εβρέν. Ανάμεσα τους, ο τάφος του Ερντάλ Ερέν με μια μαρμάρινη λιτή επιγραφή, σημείο συνάντησης κάθε χρόνο εκατοντάδων νέων.
Γεννημένος στην Νεοκαισάρεια του Πόντου στις 25 του Σεπτέμβρη του 1964, ο Ερντάλ, μέλος της Πατριωτικής Επαναστατικής Νεολαίας, μαθητής στο γυμνάσιο, κατηγορήθηκε άδικα για την δολοφονία ενός στρατιώτη σε μια διαδήλωση τον Φλεβάρη του 1980. Αφού βασανίστηκε απάνθρωπα, καταδικάστηκε σε θάνατο τον Μάρτη από στρατοδικείο και παρά την λαϊκή κατακραυγή στο εσωτερικό της χώρας και την μεγάλη διεθνή κινητοποίηση αλληλεγγύης κρεμάστηκε στις 13 του Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου στις φυλακές Ουλουντσαλάρ της Άγκυρας. Ήταν από τους πρώτους επαναστάτες που σκότωσε παραδειγματικά η στρατιωτική χούντα για να τρομοκρατήσει το αντιστασιακό κίνημα. Την ημέρα που στάθηκε με ψηλά το κεφάλι μπροστά στην αγχόνη ο Ερντάλ, ήταν δεκαεπτά χρονών και λίγων μηνών. Η περήφανη και θαρραλέα στάση του στο δικαστήριο, στις φυλακές και μπροστά στο ικρίωμα συγκίνησε εκατομμύρια ανθρώπους μέσα και έξω από την Τουρκία. Για τον Ερντάλ γράφτηκαν τραγούδια, ποιήματα και λογοτεχνικά κείμενα, χιλιάδες νέοι μεγάλωσαν και αγωνίστηκαν με οδηγό το παράδειγμα του και η ιστορία του συνεχίζει να μεταφέρεται από στόμα σε στόμα στις νέες γενιές. Φέτος συμπληρώνονται τριάντα χρόνια από την θυσία του Ερντάλ και, όπως κάθε χρόνο, στις 13 του Δεκέμβρη, θα γίνουν εκδηλώσεις μνήμης και θα οργανωθούν διαδηλώσεις οργής και τιμής από νέους σε όλη την Τουρκία. 
Η θύμηση του Ερντάλ, αλλά και των άλλων χιλιάδων σκοτωμένων η σακατεμένων αγωνιστών, μιας ολόκληρης γενιάς στην πραγματικότητα, ξαναήρθε στα πρωτοσέλιδα του τουρκικού τύπου και στην μνήμη των ανθρώπων, με αφορμή μια έκθεση που άνοιξε στην Άγκυρα, στους χώρους της, κλειστής πια, διαβόητης φυλακής –κάτεργο Ουλουντσαλάρ στις αρχές του Σεπτέμβρη. Η έκθεση της ντροπής, όπως ονομάστηκε, περιελάμβανε τα όργανα των βασανιστηρίων, αναπαραστάσεις των κελιών, φωτογραφικό υλικό, γράμματα των μελλοθανάτων και ένα ομοίωμα της αγχόνης στην οποία άφησε την τελευταία του πνοή ο Ερντάλ και οι άλλοι επαναστάτες. Σε ξεχωριστή θέση, σε ένα ξύλινο αναλόγιο ήταν προσεκτικά τοποθετημένο το τριμμένο σακάκι τουίντ, που φορούσε ο Ερντάλ στο στρατοδικείο και την ημέρα που τον οδήγησαν στον θάνατο. Εκείνο το σακάκι που στην πιο γνωστή φωτογραφία που έκανε τον γύρο του κόσμου, εκείνο τον καιρό, έδειχνε τον μικρό μαθητή να στέκεται άφοβος και αγέρωχος, περικυκλωμένος από οπλισμένους στρατιώτες, την ώρα που εξαπέλυε στους δικαστές την απολογία-κατηγορώ ενάντια στον φασισμό και την αδικία. Μερικές ημέρες αργότερα, και αφού πέρασαν χιλιάδες επισκέπτες από την έκθεση, ο αδερφός του Ερντάλ, φυλακισμένος και βασανισμένος και ο ίδιος, πήρε το σακάκι και με φροντίδα το απέθεσε πάνω στον τάφο του Ερντάλ, σαν μνημόσυνο στον αδικοχαμένο αδερφό του. Λίγες ημέρες πριν είχε απαντήσει όπως άξιζε, με δημόσια δήλωση του, στην προσπάθεια του πρωθυπουργού Ερντογάν να χρησιμοποιήσει το όνομα και την δύναμη του παραδείγματος του Ερντάλ, ενόψει του δημοψηφίσματος. Με κατασκευασμένη συγκίνηση ο τούρκος πρωθυπουργός σε ένα προεκλογικό λόγο του είχε θυμηθεί τους εκτελεσμένους νέους, μπερδεύοντας ακροδεξιούς και αριστερούς με προφανή στόχο να κερδίσει υποστήριξη στην αναμέτρηση του με το κεμαλικό κατεστημένο και διακηρύσσοντας υποκριτικά πως εκπροσωπεί την Τουρκία της συμφιλίωσης και της δημοκρατίας. Ο αδερφός του Ερντάλ όμως, ο Ερκάν Ερέν, απάντησε πως και αυτή η κυβέρνηση για τον λαό …είναι ίδια γεύση. 
δολοφονημένοι στη φυλακή
ΔΕΙΤΕ: μια σειρά φωτογραφιών από τις φυλακές Ουλουντσαλάρ http://fiveprime.org/hivemind/Tags/prison,ulucanlar και από την έκθεση της ντροπής http://www.sfgate.com/cgi-bin/object/article?f=/n/a/2010/09/07/international/i092424D14.DTL&o=2
ΔΙΑΒΑΣΤΕ στα αγγλικά την έκθεση της επιτροπής της Tayad για την κρατική καταστολή στην Τουρκία στην εικοσαετία 1980-2000 http://prisonsenturquie.free.fr/english.pdf