Προβολή: "Novecento" (1973) του Bertolucci. Σήμερα, Τρίτη 23/4 στις 20:00 στη Σφεντόνα.



    Το αφιέρωμα θα κλείσει αυτή την εβδομάδα, με την ταινία "Novecento (1900)" του Bertolucci, σε δύο μέρη, το πρώτο σήμερα Τρίτη 23/4 στις 20:00, ενώ το δεύτερο την Παρασκευή 26/4.
    Η ταινία ακολουθεί τη ζωή δύο φίλων, Όλμο (Ζεράρ Ντεπαρτιέ) & Αλφρέντο (Ρόμπερτ ντε Νίρο), που γεννήθηκαν την ίδια μέρα, προέρχονταν όμως από δύο διαφορετικές τάξεις. Ο Αλφρέντο ήταν γόνος μεγαλογαιοκτημόνων, ενώ ο Όλμο ήταν γιός αγροτών, που εργάζονταν στα κτήματα της οικογενείας του πρώτου. Ξεκινά στην αρχή του εικοστού αιώνα, στην πλέον ενωμένη Ιταλία, και μέσα από τη ζωή των δύο ηρώων δείχνει την κατάσταση στο πρώτο μισό του αιώνα, με το σοσιαλισμό να υιοθετείται από την εργατική τάξη, ενώ παράλληλα και ο φασισμός έχει αρχίσει να παίρνει τα πάνω του όσο προχωράμε προς τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
    Για μια ακόμη φορά, ο Μπερτολούτσι κατάφερε να μαγέψει με τις φανταστικές αλληγορίες που προσφέρει στις ρεαλιστικές ταινίες του. Τεχνικές που άλλοι λάτρεψαν και εκθείασαν, ενώ άλλοι "έθαψαν" στην κυριολεξία. Κριτικοί και φίλοι του κινηματογράφου, δεν κατάφεραν να μείνουν αμέτοχοι σε αυτό το έπος. Είτε με αρνητικά, είτε θετικά σχόλια, όλοι έσπευσαν να αναλύσουν το 1900. Θα κάνουμε συζήτηση πάνω στον Ιταλικό Νεορεαλισμό και μεταγενέστερα ρεύματα που γεννήθηκαν απ'αυτό, όπως και για το Μπερτολούτσι.