Η λάσπη είναι υλικό του συστήματος και όχι του εργατικού κινήματος

Η ΛΑΣΠΗ ΕΙΝΑΙ ΥΛΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Κατά την διάρκεια της γενικής απεργίας της 4ης του Φλεβάρη, μια ομάδα ανθρώπων, θεώρησε σκόπιμο να γράψει με σπρέυ στα στόρια του στεκιού νεολαίας Σφεντόνα ότι «στα καφέ Γέφυρα και Babylon σερβίρουν απολύσεις», «ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες», εξηγώντας ότι είμαστε «ξεφτίλες»  και ότι «πήραμε θέση».
Θα θέλαμε με αφορμή την απαράδεκτη ΨΕΥΤΙΑ, να υπενθυμίσουμε ότι η πολιτική αντιπαράθεση μέσα στο κίνημα δεν μπορεί να γίνει κουτσομπολίστικα και μουλωχτά, ούτε ερήμην μας. Η κριτική και αντιπαράθεση μέσα στο κίνημα των εργαζομένων γίνεται ανοικτά, δημόσια, και σε διαδικασίες όπου μπορεί να αναπτυχθεί διάλογος. Οι πρακτικές αυτές, καθώς και η ΛΑΣΠΗ, ανήκουν στο στρατόπεδο του συστήματος και όχι του κινήματος.
Πράγματι έχουμε πάρει θέση στο ζήτημα της κινητοποίησης στα καφέ Γέφυρα και Βαβυλωνία. Μέσα από το blog της Πρωτοβουλίας Νέων Εργαζομένων-Ανέργων, καθώς και σε άλλα blog και έντυπα, έχουμε δημοσιεύσει τα κείμενα του σωματείου και των απολυμένων, παρόλο που δεν συμφωνούμε πλήρως με αυτά, καθώς και δικές μας τοποθετήσεις αλληλεγγύης και αναγνώρισης του αγώνα. Θεωρούμε μάλιστα, ότι το γεγονός ότι η εργοδοσία έχει μαζευτεί, ή αναγκάστηκε να επιστρατεύει ψευδή, και να τηρεί προσχηματικά την εργατική νομοθεσία, αποτελεί αποτέλεσμα της πίεσης του σωματείου και αυτό είναι θετικό. Με άλλα λόγια, έχουμε πάρει ξεκάθαρη και σε όλους τους τόνους ανοιχτή θέση κατά της εργοδοσίας.
Οι απεργίες που κάνουμε εμείς, οι απολύσεις που έχουμε δεχτεί, οι διώξεις που μας έχουν επιβληθεί, οι σύντροφοι και συναγωνιστές μας που δεν βρίσκουν δουλεία επειδή είναι σταμπαρισμένοι, οι θέσεις εργασίας απολυμένων εργαζομένων που μας «προσφέρθηκαν» και έχουμε αρνηθεί, δεν είναι για εμάς αντικείμενα πολιτικής αξιοποίησης. Είναι ενέργειες που έχουμε κάνει γιατί θεωρούμε ότι εξυπηρετούν τα συλλογικά συμφέροντα μας και είναι καθήκοντα μας απέναντι στο λαϊκό κίνημα.
Η ενέργεια αυτή δεν εξυπηρετεί σε κανένα επίπεδο την κινητοποίηση των εργαζομένων στα καφέ Γέφυρα-Βαβυλωνία, ούτε πλήττει την εργοδοσία.
Αν λοιπόν κάποιοι  νομίζουν ότι βρήκανε αφορμή να πλήξουν τον πολίτικο μας χώρο με την αντικομουνιστική υστερία που τους διακρίνει, χρησιμοποιόντας μια κινητοποίηση εργαζομένων, να ξέρουν ότι ΔΙΑΛΕΞΑΝ ΛΑΘΟΣ. ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΛΑΘΟΣ ΠΟΡΤΑ.
Δε νιώθουμε την ανάγκη να αποδείξουμε τίποτα σε κανέναν. Η μόνη λογοδοσία που έχουμε να κάνουμε είναι στο λαϊκό και εργατικό κίνημα.

Στέκι νεολαίας Σφεντόνα