Εκδήλωση για τις διώξεις και απολύσεις συνδικαλιστών στον εργασιακο μεσαίωνα

Πέμπτη 5/11 19.00

Η εργατική τάξη βιώνει ήδη τον εργασιακό Μεσαίωνα αλλά και το πρώτα αγωνιστικά της σκιρτήματα. Το κεφάλαιο προσπαθεί μέσα από την επιβολή της ελαστικής εργασίας και την τρομοκρατία των εργαζομένων να καταπιέσει κάθε μορφή οργάνωσης τους. Θέλει να αποσυγκροτήσει τους εργαζόμενους, να τους μετατρέψει άτομα, χωρίς αίσθημα αλλυλεγγύης, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι αποτελούν τάξη.
Η δημιουργία και η λειτουργία σωματείων σε αγωνιστική κατεύθυνση, έιναι η απάντηση σε αυτή την επιδίωξη. Και μέσα από την πάλη ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία δημιουργούνται όροι για τις μάχες που έρχονται. Φιλοξενούμε και συζητούμε με δύο συνδικαλιστές που συμμετέχουν ενεργά στις αντιστάσεις αυτές.

Οι συνεχείς διώξεις και απολύσεις συνδικαλιστών στη Wind από την περίπτωση του Στέφανου Μάλαμα (του οποίου η δίωξη αποσύρθηκε μετά την ανάπτυξη ενός πλατιού μετώπου αλλυλεγγύης) μέχρι και τις πρόσφατες απολύσεις εώς και εκλεγμένων συνδικαλιστών δεν έκαμψαν την αγωνιστική διάθεση του σωματείου. Οι επιτυχημένες απεργίες στη Wind (αλλά και στη Vodafone) δείχνουν τις δυνατότητες του κινήματος στο ασφυκτικό περιβάλλον των τηλεπικοινωνιών του ιδιωτικού τομέα. Αλλά και την αποφασιστικότητα των εργαζομάνων αυτών μπροστά στα μέτωπα που έχουν ανοίξει με την εργοδοσία (σύμβαση εργασίας, μεταφορά υπηρεσιών στη HOL).

Στους ΟΤΑ, ένα κλάδο με αγωνιστική παράδοση, εδώ και καιρό επιχειρείται το μπάσιμο των ελαστικών σχέσεων και το χτύπημα των ΒΑΕ. Οι απολύσεις στο δήμο Ευόσμου, μεταξύ των οποίων και της Παγώνας Μακρή, αν και επιχειρήθηκε να κρυφτεί ο πολιτικός τους χαρακτήρας, ξεσήκωσαν ένα πολύμορφο κίνημα αλλυλεγγύης στην γειτονιά.

Θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας "THE WOBBLIES", για τους Βιομηχανικούς Εργάτες του Κόσμου (IWW), και τη δημιοργία του πρώτου ταξικού εργατικού κινήματος στις ΗΠΑ.