ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11/6: ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Μια ανεξάρτητη παραγωγή, που δείχνει μέσα από την ιστορία δύο αφγανόπουλων, όλη την Οδύσσεια που περνούν εκατομύρια κολασμένοι τη γης, για να φτάσουν στον δήθεν παράδεισο της Δύσης. Από το χωριό τους στα σύνορα με το Πακιστάν, μέσω του Ιράν και της Τουρκίας, σε άθλιες συνθήκες, παίζοντας την ζωή τους κορώνα γράμματα, μετά στη Γαλλία και τελικά στο Λονδίνο.

Αφήνοντας τη διαλυμένη από τον ιμπεριαλισμό πατρίδα τους, για να γίνουν σκλάβοι της Δύσης.
Πολλοί ήταν οι συμπατριώτες τους, που πνίγηκαν στα νερά της Μεσογείου, πυροβολήθηκαν, ξυλοκοπήθηκαν, πάτησαν σε νάρκες. Πολλοί είναι κάθε μέρα που υποφέρουν από την εργασιακή εκμετάλλευση και τον ρατσισμό.

Ο σκηνοθέτης Μάικλ Γουίντερμποτομ, με τους δύο ερασιτέχνες αφγανούς ηθοποιούς που παίζουν με τα πραγαμτικά τους ονόματα, αποτυπώνει όλη την εξαθλίωση αλλά τη γενναιότητα των μεταναστών στον σκληρό αγώνα για τη ζωή, από τη δική τους ματιά. Αποτυπώνει την σκοτεινή πλευρά της "αστικής δημοκρατίας", των "ανθρωπίνων δικαιωμάτων" και της "ισότητας", που αντιμετωπίζει ολόκληρες χώρες και λαούς σαν να είναι σκουπίδια, που αναγνωρίζει την αξία τους μόνο σα σύγχρονους σκλάβους.
Μια δημοκρατία και μια νομιμότητα, που δημιουργεί εκατμύρια παράνομων ανθρώπων και νόμιμων σφαγών. Αυτή η ρατσιστική νομιμότητα οδήγησε στον εμπρησμό και τη διάλυση του καταυλισμού των αφγανών προσφύγων στην Πάτρα, από έχουν περάσει όπου χιλιάδες Τζαμάλ και Εναγιατουλά...

Και η πραγματικότητα είναι τέτοια, που ο θεατής αμέριστα δικαιολογεί τον πιτσιρικά όταν βουτάει ένα πορτοφόλι, για να εξασφαλίσει τα λεφτά ώστε να περάσει από τη Γαλλία στο Λονδίνο!

Η ταινία βραβεύθηκε με τη Χρυσή Αρκτο στο φεστιβάλ Βερολίνου το 2003.