Ανταπόκριση από το πρώτο διήμερο εκδηλώσεων της νέας Σφεντόνας (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Πετυχημένο ήτανε το ξεκίνημα της  νέας Σφεντόνας, που είχε ως θέμα «Ποδόσφαιρο: φασισμός και Αντίσταση, τότε και σήμερα».

















Το Σάββατο 15/10, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση που αφορούσε την ιστορία των ποδοσφαιριστών της Δυναμό Κιέβου, και το «ματς θανάτου» που έδωσαν ενάντια στους ναζί. Η εισήγηση του σ. Δημήτρη Τσοντάκη ανέλυσε το πώς το καπιταλιστικό σύστημα προώθησε το φασιστικό φαινόμενο και τους παγκόσμιους πολέμους. Αναφέρθηκε στο αντιφασιστικό κίνημα των λαών και την στάση του λαϊκού και κομμουνιστικού κινήματος, καθώς και στην σημερινή πολιτική της φασιστικοποίησης και των λεγόμενων «δύο άκρων». Στην συνέχεια ακολούθησε προβολή ντοκιμαντέρ για το ζήτημα και ταινίας βασισμένης στην σοβιετική ταινία «ημίχρονο του θανάτου».


















Την Κυριακή 16/10 προβλήθηκε μια αξιόλογη νέα δημιουργία του σκηνοθέτη Τάσου Αλευρά: το ντοκιμαντέρ «WHAT POLITICA: μία απολιτίκ ποδοσφαιρική ιστορία». Μέσα από ζωντανές εικόνες και πολιτικά στοιχεία, ο σκηνοθέτης αποκαλύπτει το ψέμα του «no politica» και θέτει ερωτήματα για την ανάπτυξη του νεοφασιστικού φαινομένου στις κερκίδες, καθώς και για την πολιτική κυριαρχία του εφοπλιστή Μαρινάκη στον δήμο Πειραιά. Ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα ανοιχτή, με πολλές ερωτήσεις και προβληματισμούς συζήτηση, με την συμμετοχή του ίδιου του Τάσου Αλευρά, οποίος απάντησε σε πολλά ζητήματα. Από την πλευρά μας τονίστηκε ιδιαίτερα το ζήτημα της συνολικής φασιστικοποίησης, της εφαρμογής ενός ιδιότυπου «no politica» και μέσα στο κίνημα με την μορφή του αντι-οργανωτισμού, καθώς και της σημερινής αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής. Προβληματισμός αναπτύχθηκε γύρω από την σχέση κινήματος-οπαδών.




Πραγματοποιήθηκε έκδοση της μπροσούρας «Ποδόσφαιρο και λαϊκό κίνημα», την οποία επιμελήθηκε ο σ. Δημήτρης Στουπάκης, η οποία αξίζει να διαβαστεί και είναι διαθέσιμη στον χώρο Σφεντόνα.

Η Σφεντόνα σας περιμένει στην ανοιχτή λειτουργία προς το κοινό:
κάθε Πέμπτη 18.00-23.00 και κάθε Σάββατο 16.00-21.00.