Εγκαίνια της νέας Σφεντόνας (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΣΦΕΝΤΟΝΑΣ


Αν υπάρχει μία φράση που να μπορεί να περιγράψει την κατάσταση στα εγκαίνια του νέου χώρου Νεολαίας και Πολιτισμού ΣΦΕΝΤΟΝΑ, αυτή θα ήταν: ΠΛΗΜΥΡΡΙΣΑΜΕ ΑΠΟ ΚΟΣΜΟ! Πραγματικά, την ημέρα των εγκαινίων συναγωνιστές, παλιοί και νέοι φίλοι του στεκιού ΣΦΕΝΤΟΝΑ όλων των ηλικιών κατέφθασαν για να  διασκεδάσουν, να στηρίξουν και να συμβάλουν και αυτοί με την παρουσία τους στο δυναμικό ξεκίνημα του νέου αυτού εγχειρήματος.

Αλλά ας βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά…

Η ΣΦΕΝΤΟΝΑ το Σάββατο (ημέρα εγκαινίων) ήταν ανοιχτή από της 6μ.μ., όπου για ένα δίωρο πραγματοποιούνταν στο χώρο bazaar περιοδικού και βιβλίου. Περιοδικά Έναυσματα από το 1996, κείμενα και αποφάσεις των Αγωνιστικών Κινήσεων, Αντιθέσεις, ΔΕΛΤΙΑ και υλικά εκπαιδευτικών, Μαθητικά περιοδικά από τα ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΝΕΙΑΤΑ μέχρι κείμενα της Μαθητικής Αντίστασης ήταν μερικά από τα υλικά που μπορούσαν να προμηθευτούν όσοι παρευρέθηκαν στο χώρο εκείνο το δίωρο.
Μαζί με το bazaar άρχισε να λειτουργεί για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη γωνιά βιβλίου ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ, η οποία φιλοξενεί ήδη πάνω από 200 τίτλους βιβλίων. Και επειδή οι «κακιές συνήθειες» δεν κόβονται εύκολα μαζί με τα εγκαίνια επαναλειτούργησε η δανειστική βιβλιοθήκη, που στεγαζόταν στο στέκι ΣΦΕΝΤΟΝΑ, αναβαθμισμένη και εμπλουτισμένη με νέα βιβλία.

Αυτή ήταν μόνο η αρχή… γιατί δεν γίνονται εγκαίνια χωρίς γλέντι…

Από πολύ νωρίς ο κόσμος είχε γεμίσει το χώρο. Κατά της 10 ξεκίνησε και η μουσική. Συγκρότημα από τα Γιάννενα ομόρφυνε ακόμα περισσότερο την βραδιά μας με λαϊκά, παραδοσιακά τραγούδια και Balkan ρυθμούς. Η μουσική, αλλά κυρίως ο μεγάλος αριθμός νεολαίας που κατέκλεισε το χώρο, τους διαδρόμους, ακόμα και τις σκάλες(!) ήταν οι δύο παράγοντες που οδήγησαν το κέφι, που κράτησε για ώρες,  να ανέβει γρήγορα. Χορός, τραγούδια και πολύ κέφι ήταν τα τρία στοιχεία που συνέθεταν τη βραδιά.






Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός… αλλά υπάρχει και το δεύτερο ήμισυ…


Η ΣΦΕΝΤΟΝΑ είναι ένας χώρος Νεολαίας και Πολιτισμού στην πόλη της Θεσσαλονίκη. Θέλει και επιδιώκει να αποτελέσει ένα χώρο συνάντησης της νεολαίας, ένα χώρο συζήτησης, αμφισβήτησης των «ρεαλιστικών» λύσεων που μας προβάλλονται και προβληματισμού. Χώρο λειτουργίας ομάδων όπως αυτή της κινηματογραφικής, που θα συνεχίσει και φέτος να δραστηριοποιείται. Ένα χώρο με προτάσεις για το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη μουσική, το διάβασμα «εκτός των τειχών» του πανεπιστημίου ακόμα και… το ποδόσφαιρο. Υπάρχει λοιπόν και το δεύτερο ήμισυ, που αποτελεί και το λόγο ύπαρξης αυτού του εγχειρήματος, που είναι η λειτουργία και οι εκδηλώσεις της ΣΦΕΝΤΟΝΑΣ κατά την διάρκεια της χρονιάς. Ευελπιστούμε ο κόσμος που την στήριξε με την παρουσία του στο πρώτο ήμισυ να συνεχίσει με αυτό το δυναμικό χαρακτήρα και στο δεύτερο.

Φτάνουν τα πολλά λόγια… ας βάλουμε ένα πρόγραμμα…



Η λειτουργία της ΣΦΕΝΤΟΝΑΣ έχει ως εξής: ανοιχτά κάθε Πέμπτη 6-11 το βράδυ και κάθε Σάββατο 4-9 το απόγευμα. Είναι ήδη προγραμματισμένο διήμερο εκδηλώσεων 15-16 Οκτώβρη με θέμα ποδόσφαιρο: φασισμός και Αντίσταση, τότε και σήμερα.